سرویس‌های خبری
شناسه خبر : 47789
تاریخ انتشار : 1403/05/14 10:34

خراسانی زاده : از حیث هنرمندانگی در بینال ونیز از سایر کشورها بالاتر بودیم



مدیرکل هنرهای تجسمی درباره حضور ایران در شصتمین بینال هنر ونیز گفت: غرفه ایران از برخی غرفه‌هایی که در فضای اصلی رویداد قرار داشتند، یک سر و گردن بالاتر بود، یعنی از حیث هنرمندانگی بالاتر بودیم و این در بیان بازدیدکنندگان نیز مشهود بود.

تجسمی آنلاین:آزاده فضلی: محمد خراسانی زاده بینال هنر ونیز را رویدادی ارگانیک خواند و افزود: می‌توانم بگویم پاویون رسمی جمهوری اسلامی ایران هم از لحاظ مضمون و هم از لحاظ تکنیک اجرا و روایت منسجم و یکپارچه‌ای که داشت، حتماً جزء بهترین‌ها است و اگر شرایط با ما یار بود که در مسیر ارزیابی قرار بگیریم، می‌توانستیم به نامزدی دریافت‌کنندگان شیر طلایی امیدوار باشیم. حتی می‌توانم بگویم که غرفه ایران از برخی غرفه‌هایی که در فضای اصلی رویداد قرار داشتند، یک سر و گردن بالاتر است، یعنی از حیث هنرمندانگی بالاتر بودیم و این در بیان بازدیدکنندگان نیز مشهود بود. 

وی با بیان اینکه از غرفه‌های برخی کشورها و غرفه‌های هنرمندان مستقل بازدید کرده است، اظهار کرد: به این معنی که رویدادی بدون حضور دولت شکل گرفته است و هر کشوری قصد شرکت دارد، رئیس غرفه خودش را معرفی می‌کند و خودش باید مکان غرفه را اجاره و قوانین را رعایت کند. ساختمان‌های موجود در ونیز امکان تغییر نمای بیرونی یا تخریب و ساخت را ندارند و با همان فرم معماری کلاسیک خود برپا هستند و به همین دلیل، بیشتر غرفه‌ها در فضایی کلاسیک شکل گرفته‌اند. غرفه ما هم مستثنی نیست و البته به دلیل اینکه علاقه‌مند بودیم فضای مناسب‌تری را ایجاد کنیم، زمانی که به احترام شهدای پرواز اردیبهشت و آیت الله رئیسی، غرفه ما ۴ روز تعطیل بود در این بازه زمانی، بازسازی عمده‌ای شکل گرفت و الان غرفه ایران بسیار مناسب‌تر شده است.

سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران گفت: نکته بعدی حضور بین‌المللی ما در عرصه‌های جهانی بود که در بسیاری از رویدادهای هنری دنیا، هنرمندان ایرانی حضور داشتند برای مثال در هفته‌های فرهنگی مشترک که بر اساس تفاهم‌نامه‌های همکاری بین کشورها شکل گرفته بود، حضور داشتیم. در برخی رویدادها هنرمندان ایران حضور داشتند و کسب مقام‌های خوبی هم در عرصه جهانی اتفاق افتاد. اما گل سرسبد این‌ها، دوسالانه هنر ونیز بود؛ به لطف خدا یک اتفاق مبارک رقم خورد و آن‌جا هم حضور جمهوری اسلامی ایران در کنار رعایت کیفیت هنری، آثار فاخری از هنرمندان ایرانی با کیوریت و نمایشگاه‌گردانی ارزنده‌ای ارائه شد. همچنین، مضمون غرفه ایران بسیار ارزشمند بود، همچنان که مدتی در ونیز حضور داشتم، دیدم مخاطبانی که عمدتاً مسلمان نبودند نیز با کودکان غزه همدردی و همراهی می‌کردند و خیلی از آن‌ها می‌گفتند چرا این غرفه در فضای اصلی (جیاردینی و آرسناله) حضور ندارد!
**هویت و نقش جدی‌تر برای کارشناسان هنرهای تجسمی استانی
وی در ادامه گفت: اتفاق دیگر اینکه سعی کردیم به کارشناسان هنرهای تجسمی ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها، هویت و نقش جدی‌تری بدهیم و در این راستا، چند مرتبه گردهمایی‌شان برگزار شد و تعامل مستمر با ایشان را به طور جدی دنبال کردیم تا بخش هنرهای تجسمی استان‌ها را به بخشی پویا تبدیل کنیم. بنابراین تلاش کردیم به جایگاه ستادی بیشتر نزدیک شویم و فعالیت‌های اجرایی حاکمیتی را به استان‌ها واگذار کنیم و آن بخشی را که اجرای نهایی است، به تشکل‌های تخصصی، انجمن‌ها و موسسات مردمی بسپاریم.

خراسانی‌زاده درباره اسناد و مقررات هنرهای تجسمی نیز توضیح داد: نکته بعدی در حوزه ضوابط و مقرراتی بود که در تجسمی به آن نیاز داشتیم؛ سند ملی هنرهای تجسمی که سال‌ها بود کارش شروع شده بود، در این دولت در اداره کل هنرهای تجسمی کار خودش را تمام کرد. نسخه جمع‌بندی شده برای شورای هنر ارسال شد و در شورای هنر در حال تصمیم‌گیری است. در سند ملی هنرهای تجسمی، طبق مشورتی که با اهل فن و هنرمندان انجام شده، تلاش کردیم همه جانبه به موضوع هنرهای تجسمی نگاه شود و تصویب آن، راه را برای پشتیبانی ضابطه‌مند از هنرهای تجسمی و هنرمندان محترم آن بازتر خواهد ساخت.

وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش عنوان کرد: اتفاق دیگری که در این دوره شکل گرفت، بازنگری «آیین‌نامه شورای مجسمه و یادمان» بود که جهت ارسال به شورای انقلاب فرهنگی آماده شد تا مورد تصویب قرار بگیرد. در شورای هنر و سپس شورای عالی انقلاب فرهنگی، ماده واحده‌ای گذرانده شد که بر اساس آن، هنربازارها شامل اکسپوها، آرت‌فرها و حراج‌های هنری و فضای کسب وکارهای هنری در عرصه تجسمی می‌توانند گسترش مناسبی پیدا کنند. بر همین اساس ما سیاست‌ها و ضوابط حاکم بر بازار هنرهای تجسمی ایران را آماده و برای تصویب ارسال کردیم.

مدیرکل هنرهای تجسمی بیان کرد: نگارخانه‌ها بازوهای اصلی ما برای ایجاد بازار اولیه و بستر معرفی و بازارسازی برای هنرمندان تجسمی هستند؛ تلاش کردیم که دستورالعمل آن‌ها را تا حد امکان تسهیل کنیم و به همین دلیل یک بازنویسی کامل بر اساس مشورت‌های مختلف با ذی‌نفعان شکل گرفت و این نسخه بازنویسی شده به زودی ابلاغ خواهد شد.

وی در پاسخ به اینکه مبحث نظارت بر گالری‌ها چه تغییراتی داشت، گفت: قرار بر این شد در بخش نظارتی نگارخانه‌ها و آن قسمتی که در دست اداره‌کل تجسمی است به هر استان این امکان داده شود که اگر با موردی مواجه شد، در شورای استانی مربوطه رسیدگی شود؛ اگر قرار است از نگارخانه‌دار حمایت یا مسیرش تسهیل شود، این اتفاق در شورای استانی نگارخانه شکل می‌گیرد همچنین احیاناً اگر تخلفی صورت گرفت در همان شورا و در حوزه فرهنگی رسیدگی می‌شود، چراکه همکاران در وزارت فرهنگ از جنس فرهنگ هستند و اگر در جایی دیگر رسیدگی صورت بگیرد، ادبیات متفاوتی حکمفرماست و کار پیچیده می‌شود. البته این سازوکار در دوره‌های قبل هم بود اما الان به صورت دقیق قابلیت اجرایی پیدا کرد و سطح اجرایی شورای نظارت استانی فراتر از قبل رفته است تا به نسبت قبل، تاثیرگذارتر باشد.

خراسانی‌زاده همچنین به حوادث سال ۱۴۰۱ که سبب دوری برخی هنرمندان از جشنواره‌ها و رویدادها شده بود، اشاره کرد و توضیح داد: در حوزه تعامل با هنرمندان، علی‌رغم شکل‌گیری اغتشاشات سال ۱۴۰۱ که باعث شد برخی هنرمندان به بهانه‌هایی در فضایی قرار گرفتند که تعامل ما کمرنگ‌تر شده بود، سعی کردیم این تعامل را احیا کنیم؛ در رویدادهای مختلف، برنامه‌های مختلف و در رفت‌وآمدهای مختلفی که با یکایک هنرمندان داشتیم و بدون در نظر گرفتن اینکه سلیقه و ذائقه هر هنرمند چه هست و به واسطه اینکه جایگاه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، جایگاه پدری است و باید برای همه هنرمندان ایرانی که در حال کار در کشورشان هستند، چتر حمایتی خودش را داشته باشد، تلاش کردیم که این اتفاق و تعامل مثبت را تا حد ممکن رقم بزنیم.

وی اضافه کرد: در رویدادهای ملی‌مان سعی کردیم به سراغ چهره‌های توانمندی برویم که قبلاً کمتر سراغ‌شان رفته بودند اما وقتی که آمدند و توانمندی‌شان را اثبات کردند، همگان دیدند که واقعاً جای آنها خالی بوده و این چهره‌ها، بیش از پیش به جامعه هنری معرفی شدند.

**موزه هنرهای معاصر تهران در چه وضعیتی تحویل می‌شود؟

سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران در بخش دیگری از گفت‌وگو درباره وضعیت موزه و اینکه با چه وضعیتی تحویل دولت جدید خواهد شد، گفت: در دولت سیزدهم تلاش شد تا موزه هنرهای معاصر تهران به جایگاه جریان‌سازی خود نزدیک‌تر شود؛ در کنار نمایشگاه‌های موزه، نشست‌های تخصصی همراه با تدوین کتاب‌های نمایشگاه‌ها را برای همه برنامه‌هایمان داشتیم. نکته بعدی سینماتک موزه بود که در سال‌های اخیر کمرنگ شده بود و تلاش کردیم جریان تازه‌ای را همچون رویداد هفته‌های فیلم و عکس تهران، تزریق کنیم. همچنین هر هفته جلسات نقد یا پخش فیلم‌های مستند را در موزه با همراهی همکاران‌مان و همچنین انجمن سینمای جوانان ایران داریم. این جریان را برای نسل آینده و تبدیل موزه به پاتوق تخصصی هنرمندان آینده برگزار کردیم.

وی بیان کرد: درصدد بودیم که موزه برای معرفی چهره‌های جدید خساست به خرج ندهد و حضور برخی هنرمندان توانمند را شاهد بودیم؛ مسیحا ربیعی کیوریتور نمایشگاه «بر فراز دشت» یکی از آن‌ها بود که نمایشگاهش بیش از ۳۷ هزار بازدید برای موزه رقم زد و مرزهای بازدید را جابه‌جا کرد. مسیحا ربیعی از چهره‌هایی بود که سال‌های سال در عرصه هنرهای تجسمی فعالیت کرده بود اما فرصت دیده شدن نداشت و وقتی این فرصت برایش فراهم شد، بزرگان هنر بر نمایشگاه‌گردانی متفاوت او اذعان کردند. ظرفیت‌هایی همچون ایشان در عرصه هنری کشور موجود است اما شاید قبلاً موزه صرفاً به یک قشر خاص توجه و این افراد را محدود کرده بود.

خراسانی‌زاده تصریح کرد: قرار نیست کارهای موزه هنرهای معاصر تنها با عده‌ای خاص پیش برود، در حالی که این موزه قرار است با دنیا صحبت کند. موزه هنرهای معاصر تهران بعد از سال‌ها میزبان آثار ۹ هنرمند کاریکاتور و کارتونیست آمریکای لاتین بود، افرادی که به قول سفیر کوبا در ایران، سفیران اصلی کشورهای آمریکای لاتین هستند.

وی در ادامه یادآور شد: تلاش کردیم پای گروه‌های مختلف را که تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر در حوزه‌های مالی کشور هستند به موزه باز کنیم و جلسات متعددی را با نمایندگان سازمان برنامه و بودجه و سازمان‌های سرمایه‌گذار همچون بیمه‌ها و بانک‌ها برگزار کردیم. وزیر فرهنگ سه بار به موزه آمدند تا برخی مشکلات موجود رفع شود. همه این اتفاقات در جهت تکمیل زیرساخت‌های موزه فراهم شود و بخشی از زیرساخت‌هایی که قرار بود اجرایی شود، روز به روز در موزه پیش می‌رود.

سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران در پایان درباره وضعیت و حال جسمانی ساختمان موزه هنرهای معاصر تهران نیز اظهار کرد: حال جسمانی ساختمان موزه خوب است و ما از استانداردهای دنیا عقب نیستیم، اگرچه می‌توانیم پیشرفته‌تر شویم و از فناوری‌های روز دنیا استفاده کنیم. البته به طور قطع عرض می‌کنم که گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران در ایران، غرب آسیا و حتی برخی کشورهای دیگر دنیا هم از حیث ارزش و بهای آثار و هم از حیث استانداردهای نگهداری، تک است. البته ما در همین شرایط نیز در حال توسعه ظرفیت‌های گنجینه موزه هستیم.

گفت و گو از خبرگزاری مهر

نظرات
شما اولین نظر دهنده باشید.

نظر شما






کلیه حقوق این سایت برای تجسمی آنلاین محفوظ است
با مجوز رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به شماره 85173
نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است
Copyright © 2019 www.‎TajasomiOnline.ir‎, All rights reserved.
Powered by www.dorweb.ir