به گزارش تجسمی آنلاین ، اثر هنر مفهومی (کانسپچوال آرت) لیلا فرزانه و کامران افشار نادری به نام «درخت زندگی» با ابعاد چشمگیری که دارد در ورودی این موسسه قرار گرفته است.
کریستوف کاستانر ـ وزیر کشور فرانسه ـ در توئیتی درباره این اثر بیان کرده است: «برای درک بهتر فرهنگهای اسلامی باید به همگان اجازه داد تنوع دیدگاه در آن را متوجه شوند و فضایی برای تبادل و اشتراک آن داشته باشند. IFCM میتواند پلی بین تمدنها و فلسفههای آن باشد که به نوعی یک فرصت و یک موفقیت است.»
«درخت زندگی» تنها اثر هنری است که اکنون در موسسه تمدنهای اسلامی لیون نصب شده و در مواردی به عنوان نماد این موسسه نیز به کار رفته است.
درخت زندگی پنلی از جنس کاشی منقوش دست ساز و فولاد آینهای به ابعاد ۹,۵۰ در ۳.۵۰ است که توسط کامران افشار نادری و لیلا فرزانه و تیمی متشکل از هنرمندان، معماران، صنعتگران و مهندسان ایرانی در مدت یک سال و نیم کار تولید و در سال اصلی ورودی موسسه به طور دائم نصب شده است.
درخت زندگی از جمله نمادهای باستانی ایرانی و مرتبط با اسطوره درخت مقدس است که در قرآن و دیگر ادیان و تمدنهای باستان نیز به آن اشاره شده است. درخت زندگی سمبول تولد، رشد، مرگ و تولد مجدد است و همه ادیان و تمدنها میتوانند با آن ارتباط برقرار کنند.
این اثر متشکل از ۳۵۰۰ قطعه کاشی دست ساز و مزین به نقوش خطاطی ایرانی در زمینه سبز و آبی است که بر اساس هندسه ایرانی موسوم به «سرمهدان کند»، به صورت معرق کنار هم چیده شدهاند. بر روی کاشیها ۳۶۰ هرم چند وجهی نامنتظم متشکل از فولاد آینهای (اینوکس) و کاشی کار شدهاند. وجود آینههای برجسته موجب شده است که اثر نسبت به شرایط متغییر نور طبیعی، نور پردازی داخلی و افراد واکنش نشان دهد. بازدید کنندگانی که هنگام حرکت به اثر نگاه میکنند، به نظرشان میآید که برگهای درخت حرکت میکنند و از این رو درخت زندگی همواره زنده به نظر میرسد.